Halloncheesecake med kladdkakebotten och daim

Gudomlig cheesecake-aktig "tårta" med kladdkakebotten med hackad daim i samtidigt som resten av kakan har en perfekt smak av hallon. Det går att byta ut hallonen mot jordgubbar, men där är jag mer osäker på hur mängderna ser ut.
 
 
 
 
Ingredienser:
Botten
110 gram smör
2½ dl socker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
 
Fyllning:
5½ gelatinblad
500 gram hallon
3 äggulor
2½ dl florsocker
6 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
 
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör, socker och och sirap pösigt. Rör ner äggen.
  3. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper i botten av formen (till ugnen) så kakan inte fastnar och går sönder. Jag tycker detta är bättre än att använda smör och ströbröd. Vill du hellre använda smör + ströbröd så går det givetvis bra det också! Häll sedan i smeten i formen.
  4. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
  5. Börja med fyllningen. Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter i kallt vatten.
  6. Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Använder du frysta hallon så se till att de är tinade. Blanda i ½ dl florsocker i hallonen så det inte blir för surt.
  7. Vispa äggulor och de resterande två dl florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
  8. Värm 1/10 av hallonen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  9. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ in i frysen, helst minst 6 timmar. Den tinar olika snabbt men ta ut den någon timme före servering. Blir den för lös så frys in den en stund igen bara.
  10. Vid servering kan du välja att göra en hallonsås och hälla på lika grann. Smält då hallon och ha i ca ½-1 dl florsocker. Låt svalna innan du använder den, annars kanske kakan smälter.