Halloncheesecake med kladdkakebotten och daim

Gudomlig cheesecake-aktig "tårta" med kladdkakebotten med hackad daim i samtidigt som resten av kakan har en perfekt smak av hallon. Det går att byta ut hallonen mot jordgubbar, men där är jag mer osäker på hur mängderna ser ut.
 
 
 
 
Ingredienser:
Botten
110 gram smör
2½ dl socker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
 
Fyllning:
5½ gelatinblad
500 gram hallon
3 äggulor
2½ dl florsocker
6 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
 
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör, socker och och sirap pösigt. Rör ner äggen.
  3. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper i botten av formen (till ugnen) så kakan inte fastnar och går sönder. Jag tycker detta är bättre än att använda smör och ströbröd. Vill du hellre använda smör + ströbröd så går det givetvis bra det också! Häll sedan i smeten i formen.
  4. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
  5. Börja med fyllningen. Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter i kallt vatten.
  6. Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Använder du frysta hallon så se till att de är tinade. Blanda i ½ dl florsocker i hallonen så det inte blir för surt.
  7. Vispa äggulor och de resterande två dl florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
  8. Värm 1/10 av hallonen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
  9. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ in i frysen, helst minst 6 timmar. Den tinar olika snabbt men ta ut den någon timme före servering. Blir den för lös så frys in den en stund igen bara.
  10. Vid servering kan du välja att göra en hallonsås och hälla på lika grann. Smält då hallon och ha i ca ½-1 dl florsocker. Låt svalna innan du använder den, annars kanske kakan smälter.

 
 
 

Bakpulver - inte bara för bakning

Bakpulver är en höjdare när det gäller bakning. Men visste ni att det går att använda till lite "husmorsknep" i hemmet också? Jag ramlade över en lista från Mitt Kök, och jag kan bara inte låta bli att tipsa vidare om detta!
 
 

Skala äggen lättare
En av anledningarna till att kokta ägg kan vara svårskalade har att göra med deras ph-värde. Äggvitor har naturligt ett lågt ph och det får dem att hålla fast mer i skalet. Genom att lägga i lite bakpulver i vattnet höjer man alkalinitet och då även ph-värdet, vilket gör det lättare att skala. Men, tänk på att tillförandet av bakpulver också kan göra att äggen luktar och smakar mer svavel.

Ta bort dålig lukt
Vi har alla drabbats av att ha öppnat kylskåpet och mötts av en äcklig lukt. Lokalisera det som skapat lukten och ta bort det. Sedan placerar du ut tre små skålar med bakpulver på lite olika ställen i skåpet. Låt stå till nästa dag då lukten ska vara borta. Kan också funka bra att blanda med vatten i en sprayflaska och skura.

Göra rent grillen
Efter en grillsäsong är grillarna ganska nedgångna. Förkolnad mat som fastnat går lättare att ta bort med hjälp av bakpulver – tack vare dess något slipande och milt alkaliska egenskaper som hjälper till att lösa upp smuts och fett mycket bättre än tvål. Ta bort gallret från grillen och använd en borste och en pasta gjord av bakpulver och lite vatten. Funkar även bra på vanliga spisen.

Stinkande händer
Lökar som vitlök och annan lök gör att nästan all mat smakar bättre, men lukten kan sitta kvar på fingrarna länge. Du kan bli av med det genom att gnugga en matsked bakpulver mellan händerna och sedan skölja. Du kan också lägga till lite flytande tvål om du vill. Bakpulver neutraliserar både syror och baser.

Handdiska
Tillsätt två matskedar bakpulver i diskvattnet. Det löser upp fett och smuts, speciellt kastruller och stekpannor som kan vara svåra att få rena. Bakplåtar eller glasskålar som stått i ugnen och bränts vid kan behöva stå med bakpulver och vatten över natten. Använd sedan torrt bakpulver på en fuktig svamp eller trasa som skurpulver.

Frukt- och grönsakstvätt
Skadedjur och bekämpningsmedel är vanligt förekommande på frukter och grönsaker. Så tvätten av dem är viktig. Lägg i några matskedar bakpulver i en skål med kallt vatten. Blötlägg frukten eller grönsakerna i fem till tio minuter. Potatis och selleri kan behöva skrubbas lite efteråt.

Rengör ugn och mikro
Ta lite bakpulver på en ren fuktig svamp och rengör skonsamt i och utanför ugnen. Det blir rent utan att lämna en hård kemisk lukt. Skölj noga med vatten.

Få ”brun” lök
Karamelliserad lök är gott men tar lång tid att göra. Påskynda processen genom att lägga till en fjärdedels tesked bakpulver per kilo lök. Bakpulvret är alkaliskt vilket ökar lökens ph-värde och påskyndar den bruna färgen.