Kolasnittar med havssalt och vit choklad

Kolasnittar är något som nästintill alla gillar. Men varför inte sätta en liten extra touch på dessa traditionella kakor? Här valde jag att göra två varianter. Kolasnittar med vit choklad och Kolasnittar med havssalt (rekommenderar de sistnämnda varmt, otroligt goda!)
 
 
 
 
Du behöver:
100 gram rumstempurerat smör (eller margarin om du använder det)
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbokat
1 tsk vaniljsocker
Havssalt
Några rutor vit choklad
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 100 gram rumstempurerat smör, 1 dl strösocker och 2 msk ljus sirap krämigt.
 
2. Blanda 2 1/4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och ½ tsk bikarbonat och häll sedan ner det i smeten. Blanda ihop allt.
 
3. Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Nu har du ett val här. Om du vill gå på Kolasnittar med havssalt så häll i en stor nypa havssalt och blanda ner i smeten, vill du ha vanliga snittar så fortsätt som vanligt utan att hälla i salt, samma sak om du vill ha Kolasnittar med vit choklad. Dela sedan degen till två.
 
4. Rulla degen till en längd och platta ut den lite på bakplåtspappret, samma sak med den andra delen av degen. Gör du Kolasnittar med havssalt så strö på lite havssalt ovanpå längderna också.
 
5. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 12 - 15 minuter. 
 
6. Låt längderna få svalna i sisodär en minut, skär sedan längderna på snedden så dom blir fina. Låt dom sedan svalna. Har du bakat vanliga snittar eller med havssalt så är dom klara nu. Vill du ha den där lilla extra touchen med vit choklad så är du inte riktigt klar än.
 
7. Smält ca 5-6 rutor vit choklad över ett vattenbad. Att tänka på är att smält vit choklad kan vara lite knepig och blir oftast inte riktigt lika rinnig som vanlig choklad blir. Försök hälla eller droppa över lite över snittarna. Ställ sedan in i kylen ett par minuter tills chokladen stelnat lite, tänk dock på att inte ha inne dom för länge. Då kan snittarna istället bli hårdare som en vanlig kaka, och man vill ju gärna ha dessa lite sega.
 
 

Chokladcheesecake

En god chokladcheesecake jag gjorde förra månaden. Perfekt för en chokladälskare! Ett tips är att ta lite mindre bitar, den blir väldigt mastig i smaken.
 
 
Du behöver:
Botten
200 gram double chocolate chip cookies
75 gram smör
Fyllning
150 - 200 gram mörk choklad (150 på hög kakaohalt, 200 på lägre)
250 gram kvarg
300 g färskost, tex philadelphiaost
2 ägg
3/4 rörsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2 dl vispgrädde
Ca 25 gram riven mörk choklad
Färska bär
Florsocker
 
Gör såhär:
 
1. Krossa kakorna till fina smulor. Använd gärna matberedare om ni har någon.
 
2. Smält smöret och häll ner i smulorna. Rör tills smulorna sugit upp fettet.
 
3. Tryck ut smulorna i en antingen avlång eller rund pajform (gärna med löstagbar botten). Smulorna ska täcka bottnen och kanten om så önskas. Låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter.
 
4. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
 
5. Dags att börja med fyllningen. Bryt chokladen i bitar och smält över ett varmt vattenbad (eller i mikron, men glöm inte kolla till den ofta!) Blanda kvarg och färskost till en slät konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt rörsocker och vaniljsocker och rör om. Häll ned chokladen i blanda till en slät konsistens.
 
6. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Bre ut smeten jämnt i det förgräddade skalet och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan tills fyllningen nätt och jämnt har stannat, tar ca 40 minuter.
 
7. Ta ut kakan, låt den svalna och förvara den sedan i kylskåpet i 3-4 timmar så den blir riktigt kall.
 
8. När det är serveringsdags, lossa kakan från formen (försiktigt!). Antingen behåller ni nu kakan som den är i sin helhet eller så delar ni upp den i potionsformar och garnerar den på det sättet. Bre på grädden i ett jämnt lager, strö över riven/hyvlad choklad och lägg på lite bär. Sikta över lite florsocker.
 
 
 
Hoppas det smakar! /Mikaela

Recept - Sommarrulltårta

Idag var det dags igen, och idag blev det en riktig sommarrulltårta med färska jordgubbar, hallon och blåbär tillsammans med mörk choklad. Inuti döljde det sig en hallonmousse, som är storfavoriten av alla fyllningar här hemma på sommaren. Men jag ska erkänna, jag fuskade och köpte en färdig. Ekströms hallonmousse är faktiskt otroligt god och jag kan rekommendera den varmt. Här får ni receptet på denna goda rulltårta!
 
 
 
Ingredienser till kakan:
3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
 
Till fyllningen:
2½ dl mjölk
1 förpackning (2 påsar) färdig hallonmousse, eller egengjord.
 
Till toppingen:
2½ dl grädde
Bär, bär och ännu mera bär! Jordgubbar, hallon och blåbär hade jag. Men ni kan välja precis vilka ni vill!
Ett par rutor mörk choklad
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 250 grader. Börja med fyllningen, vispa ihop 2 påsar hallonmousse tillsammans med 2½ dl mjölk i tre minuter. Sätt sedan in den i kylen.
 
2. Vispa ihop 3 ägg tillsammans med 1½ dl strösocker tills det blir pösigt. Blanda 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker i en skål bredvid. Sikta sedan i den i ägg&socker-blandningen. Rör inte om med vispen, utan rör om med en slickepott eller en sked. Försök röra om så lite som möjligt. Häll sedan i ½ dl mjölk. Rör om igen.
 
3. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och häll sedan på smeten. Bre ut den så den täcker nästan hela bakplåtspappret. Ställ sedan in den i ugnen MEN ha koll! Det tar bara 4-5 minuter innan den är klar. Det ser du när den fått en fin färg. Under tiden den är i ugnen så kan du ta fram ett till bakplåtspapper och strö lite socker över det.
 
4. När kakan fått fin färg så ta ut den från ugnen. Försök sedan vända den "upp och ned" över det andra bakplåtspappret med socker. Den kommer då ha ett bakplåtspapper på både upp och ned-sidan. Försök dra bort det översta. Om det sitter fast så kan det hjälpa genom att pensla med lite kallt vatten på det.
 
5. Låt nu kakan svalna helt. Under tiden kan du förbereda alla bären och vispa grädden. När det är klart och kakan är sval så skär bort de fula och ojämna kanterna om det finns några. Bre sedan ut fyllningen och rulla sakta och försiktigt ihop rulltårtan. Bre sedan på grädde ovanpå och på sidorna och lägg dit bären lite snyggt. Smält den rinnande chokladen och ringla sedan över den över rulltårtan (med tex en sked). Ställ sedan in hela rulltårtan i kylen tills chokladen stelnat.
 
Lycka till och hoppas det smakar! /Mikaela