Bakpulver - inte bara för bakning

Bakpulver är en höjdare när det gäller bakning. Men visste ni att det går att använda till lite "husmorsknep" i hemmet också? Jag ramlade över en lista från Mitt Kök, och jag kan bara inte låta bli att tipsa vidare om detta!
 
 

Skala äggen lättare
En av anledningarna till att kokta ägg kan vara svårskalade har att göra med deras ph-värde. Äggvitor har naturligt ett lågt ph och det får dem att hålla fast mer i skalet. Genom att lägga i lite bakpulver i vattnet höjer man alkalinitet och då även ph-värdet, vilket gör det lättare att skala. Men, tänk på att tillförandet av bakpulver också kan göra att äggen luktar och smakar mer svavel.

Ta bort dålig lukt
Vi har alla drabbats av att ha öppnat kylskåpet och mötts av en äcklig lukt. Lokalisera det som skapat lukten och ta bort det. Sedan placerar du ut tre små skålar med bakpulver på lite olika ställen i skåpet. Låt stå till nästa dag då lukten ska vara borta. Kan också funka bra att blanda med vatten i en sprayflaska och skura.

Göra rent grillen
Efter en grillsäsong är grillarna ganska nedgångna. Förkolnad mat som fastnat går lättare att ta bort med hjälp av bakpulver – tack vare dess något slipande och milt alkaliska egenskaper som hjälper till att lösa upp smuts och fett mycket bättre än tvål. Ta bort gallret från grillen och använd en borste och en pasta gjord av bakpulver och lite vatten. Funkar även bra på vanliga spisen.

Stinkande händer
Lökar som vitlök och annan lök gör att nästan all mat smakar bättre, men lukten kan sitta kvar på fingrarna länge. Du kan bli av med det genom att gnugga en matsked bakpulver mellan händerna och sedan skölja. Du kan också lägga till lite flytande tvål om du vill. Bakpulver neutraliserar både syror och baser.

Handdiska
Tillsätt två matskedar bakpulver i diskvattnet. Det löser upp fett och smuts, speciellt kastruller och stekpannor som kan vara svåra att få rena. Bakplåtar eller glasskålar som stått i ugnen och bränts vid kan behöva stå med bakpulver och vatten över natten. Använd sedan torrt bakpulver på en fuktig svamp eller trasa som skurpulver.

Frukt- och grönsakstvätt
Skadedjur och bekämpningsmedel är vanligt förekommande på frukter och grönsaker. Så tvätten av dem är viktig. Lägg i några matskedar bakpulver i en skål med kallt vatten. Blötlägg frukten eller grönsakerna i fem till tio minuter. Potatis och selleri kan behöva skrubbas lite efteråt.

Rengör ugn och mikro
Ta lite bakpulver på en ren fuktig svamp och rengör skonsamt i och utanför ugnen. Det blir rent utan att lämna en hård kemisk lukt. Skölj noga med vatten.

Få ”brun” lök
Karamelliserad lök är gott men tar lång tid att göra. Påskynda processen genom att lägga till en fjärdedels tesked bakpulver per kilo lök. Bakpulvret är alkaliskt vilket ökar lökens ph-värde och påskyndar den bruna färgen.

Vilka bra tips!

Det där med att lukten av lök sitter kvar, händer mig ofta! Ska använda mig av detta tips!^^

Åh vilka bra tips :D

Det där med äggen funkar riktigt bra! Gör det ofta :-)

Vilka bra tips! De ska jag komma ihåg :-)

? Anita

Men vilka bra tips :D

sv:
lägg upp halloween relatrat=)

Shit vilka smarta tips! Är det något du läst om, eller saker du bara har fått veta under årens gång? :)

? linnea

bra tips :D
? NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR