Kolasnittar med havssalt och vit choklad

Kolasnittar är något som nästintill alla gillar. Men varför inte sätta en liten extra touch på dessa traditionella kakor? Här valde jag att göra två varianter. Kolasnittar med vit choklad och Kolasnittar med havssalt (rekommenderar de sistnämnda varmt, otroligt goda!)
 
 
 
 
Du behöver:
100 gram rumstempurerat smör (eller margarin om du använder det)
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbokat
1 tsk vaniljsocker
Havssalt
Några rutor vit choklad
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 100 gram rumstempurerat smör, 1 dl strösocker och 2 msk ljus sirap krämigt.
 
2. Blanda 2 1/4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och ½ tsk bikarbonat och häll sedan ner det i smeten. Blanda ihop allt.
 
3. Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Nu har du ett val här. Om du vill gå på Kolasnittar med havssalt så häll i en stor nypa havssalt och blanda ner i smeten, vill du ha vanliga snittar så fortsätt som vanligt utan att hälla i salt, samma sak om du vill ha Kolasnittar med vit choklad. Dela sedan degen till två.
 
4. Rulla degen till en längd och platta ut den lite på bakplåtspappret, samma sak med den andra delen av degen. Gör du Kolasnittar med havssalt så strö på lite havssalt ovanpå längderna också.
 
5. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 12 - 15 minuter. 
 
6. Låt längderna få svalna i sisodär en minut, skär sedan längderna på snedden så dom blir fina. Låt dom sedan svalna. Har du bakat vanliga snittar eller med havssalt så är dom klara nu. Vill du ha den där lilla extra touchen med vit choklad så är du inte riktigt klar än.
 
7. Smält ca 5-6 rutor vit choklad över ett vattenbad. Att tänka på är att smält vit choklad kan vara lite knepig och blir oftast inte riktigt lika rinnig som vanlig choklad blir. Försök hälla eller droppa över lite över snittarna. Ställ sedan in i kylen ett par minuter tills chokladen stelnat lite, tänk dock på att inte ha inne dom för länge. Då kan snittarna istället bli hårdare som en vanlig kaka, och man vill ju gärna ha dessa lite sega.