Saffransbullar med mandelfyllning

 
 
Du behöver:
Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
ca 8.5 dl vetemjöl
 
Degen
150 g rumstempurerat smör
2.5 dl strösocker
2 krm salt
ca  5.5 dl vetemjöl
 
Mandelfyllning
250 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
120 g rumstempurerat smör
 
Pensling och garnering
1 ägg
Hyvlad mandel
Pärlsocker
 
 
 
Gör såhär:
 
1. Börja med den såkallade fördegen. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 minuter.
 
2. Lägg degen i en bunka och blanda i de resterande ingredienserna i degen. Här är det en fördel om du har en köksassistent att ta hjälp av. Kör isåfall tills degen börjar släppa från kanterna. Utan köksassistent så behöver du knåda degen ganska mycket den här gången.
 
3. Låt degen vila under en duk i 20-30 minuter.
 
4. Under tiden som degen jäser kan du börja med mandelfyllningen. Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
 
5. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
 
6. Bred ut mandelfyllningen jämt över degen.
 
7. Nu kan du antingen rulla ihop degen som när du ska göra vanliga bullar eller om du hellre vill göra på något annat sätt så gör du det. Det jag har gjort är att jag vek över degen från kant till kant en gång och sedan skar av långa strimlor ca 1-1½ cm tjocka. Försök sedan dra lite i degen så den blir lite längre, vik den på mitten och lägg ned på bordet och "fläta" de två strimlorna med varandra. Rulla sedan ihop på ett fint sätt. Inte jättelätt att förklara känner jag men det är betydligt enklare än vad det låter.
 
8. Låt nu degen jäsa för tredje gången. Den här gången i 1-2 timmar. Sätt seda även ugnen på 200 grader när det börjar närma sig att degen jäst klart.
 
9. Pensla bullarna med ägg och strö på strimlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills bullarna fått en gyllenbrun färg.
 
 

varsågod

:)

? Clin

Men åhh så gott det där såg ut att vara =)

? amanda

mums vad gott!

Saffransbullar är ju bara så gott! Lutar kanske åt lite bakning i helgen. Dina bullar såg ju supergoda ut!

Har man väl testat saffransbullar med mandelmassa i är det svårt att äta vanliga igen! :-D

Åh vilka fina, ser grymt goda ut!

Passar på att tipsa om tävlingen i min blogg där du kan vinna en egendesignad almanacka till ett värde upp emot 325:-. Vinnaren utses i morgon så in och tävla vettja!! Du hittar tävlingsinlägget här; http://maddisenj.se/2014/december/tavling-vinn-en-egendesignad-almanacka.html

Herregud så gott!

Men oh så himla fina bullar!
? NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR